Leer Effectief Communiceren, Beter Contact Maken en Respectvol Beïnvloeden

Effectief Communiceren voor IT professionals


Effectief Communiceren voor IT-professionals
 • Wil jij succesvoller communiceren?
 • Wil jij begrijpen waarom je soms niet begrepen wordt?
 • Wil jij leren hoe je beter over kunt komen op anderen?

Dit programma is voor IT professionals die zich in het volgende herkennen:

 • Op de een of andere manier komt jouw boodschap niet over
 • Anderen haken af wanneer jij aan het woord bent
 • Anderen begrijpen niet wat je zegt
 • Discussies eindigen vaak in een strijd wie er gelijk heeft
 • Jouw communicatie heeft niet het effect dat je er zelf van verwacht.
 • Gesprekken met klanten verlopen moeizaam

Bij de cursus “Effectief Communiceren voor IT professionals” ligt de nadruk op de communicatieve vaardigheden van NLP en de toepassing daarvan in de dagelijkse werksituatie. De cursus reikt je een aantal communicatietools aan waarmee je jouw communicatie effectiever kunt maken. Tools die je direct in jouw dagelijkse praktijk kunt toepassen.

Wat levert deze training jou op?

Je leert:

 • beter contact te maken en te houden.
 • hoe communicatie werkt en je ervaart in de praktijk het verschil in waarnemen en interpreteren.
 • jouw communicatie optimaal af te stemmen op de ander zodat jouw contact met je omgeving verbetert.
 • hoe je persoonlijke en zakelijke doelen formuleert en hoe je die kunt verwezenlijken.

Ik merkte in mijn gesprekken met klanten en/of collega’s dat ik vaak de communicatieboodschap van de ander als iets te vanzelfsprekend aannam. En dat ik niet voldoende doorvroeg om meer context of achterliggende vraag/bedoelingen te achterhalen. Daardoor deed ik aannames over wat er bedoeld werd. Echter vaak bleek achteraf dat ik niet de juiste aannames had gedaan.

Met NLP had ik nog geen kennis gemaakt tot voor deze cursus. Ik ben deze training gaan doen omdat ik me meer communicatie handvatten wilde eigen maken. Met als doel de ander (gesprekspartner) beter te begrijpen.

Ik vond de training interessant en erg leuk om te doen. Theorie en praktijk wisselden elkaar goed af. Er werd veel geoefend met “live” oefeningen waardoor je ook echt ervaart wat het kan opleveren en/of met jou en de ander doet.

Wat ik heb geleerd is dat ik meer geduld opbreng in een gesprek. Ik luister beter door meer open vragen te stellen, tussentijds te toetsen of ik de ander ook goed begrijp en/of interpreteer (door kort samen te vatten) en ook beter luister en kijk naar non-verbaal gedrag en/of de manier waarop de ander iets zegt. Met als resultaat dat je als gesprekspartners met eenzelfde beeld het gesprek uitgaat.

Linda Maasbommel
Contractmanager Atos

Inhoud van het programma

Dag 1:

1 - Hoe werkt communicatie?

Introductie van het communicatiemodel, de veronderstellingen en de manier waarop we in ons taalgebruik kunnen aansluiten op de beleving van de ander.​

2 - Hoe maak je optimaal contact met die ander?

De wijze waarop men waarneemt uit zich in de taal. Door hierop aan te sluiten, wordt de kwaliteit van onze communicatie beter. We geven je handvatten om contact te maken, te versterken en te verbreken.​

Dag 2:

3 - Naar voren halen wat niet gezegd wordt

In de communicatie wordt door onze hersens gefilterd. Je leert hoe je gericht kunt doorvragen om de filters die de ander hanteert, te neutraliseren. We leren je ook hoe je door juist bewust gebruik te maken van filters, de ander op een respectvolle manier kunt beïnvloeden.​

4 - Wat wil de ander bereiken?

Je leert hoe je concrete doelen kunt stellen voor jezelf. Verder geven we je een model waarmee je kunt bepalen of het bereiken van het doel wel het gewenste effect sorteert.​

Dag 3:

5 - Feedback geven, associëren en dissociëren

Je krijgt handvatten om je eigen grenzen te stellen cq bewaken. Verder geven we je instrumenten om je doelen te visualiseren en afstand te nemen van moeilijke situaties.​

6 - Communiceren vanuit 3 rollen

In dit laatste dagdeel gaan we in op conflictsituaties. Je leert hoe het werkt en hoe je door jouw communicatie aan te passen, een conflictsituatie kunt vermijden of oplossen.​

Bonus

Gratis exemplaar: NLP op het werk voor dummies (auteur: Lynne Cooper)

Boordevol tips en technieken om je geest te upgraden. Zakelijk succes behalen met neurolinguïstisch programmeren.

Over de hele wereld gebruiken mensen NLP om hun communicatievaardigheden te verbeteren, rapport op te bouwen, positieve veranderingen aan te brengen en hun doelen te bereiken. In een bedrijfscontext kun je de prestaties van jezelf en je team verhogen.

Deze praktische handleiding in NLP op het werk helpt je flexibeler te worden, meer invloed te krijgen en succes te boeken in je loopbaan.

Over de trainer

Jan Langedijk

Jan Langedijk

Jan Langedijk is jarenlang werkzaam geweest in de ICT sector in diverse rollen: Consultant, Business Manager, Management Consultant, Loopbaanbegeleider en Trainer. Hij heeft trainingen gegeven op het gebied van communicatieve vaardigheden, social media, CV's opstellen  en sollicitatiegesprekken voeren. Jan is internationaal gecertificeerd NLP trainer.

In 2010 is hij begonnen met zijn eigen bedrijf Richtinggevers en geeft hij trainingen en loopbaanbegeleiding aan ICT-professionals. Hij ondersteunt organisaties bij de invoering van nieuwe bedrijfsprocessen en het stroomlijnen daarvan.

Jouw investering

Deelname aan de training vraagt een  eenmalige investering van € 1.497,- excl. BTW. Koffie, thee en lunch zijn bij de trainingsdagen inbegrepen.

Ik kan deze cursus van harte aanbevelen. Er is een bijzonder goede afwisseling tussen korte theoretische uitleg gevolgd door oefening. Hierdoor is het een levendige en interactieve cursus.

Bij het oefenen in teams wissel je steeds van rol en ben je om beurt de beïnvloeder (coach), de te beïnvloeden (cliënt) en de observator. De uitwerking van de theorie komt hierdoor vanuit de diverse gezichtspunten duidelijk naar voren.

De verdeling over verspreid liggende cursusdagen geeft tijd voor reflectie en toepassing in de dagelijkse praktijk.

Wat mij betreft een aanrader!

Ruud Stroeve
 Atos

Lokatie en tijden

De training vindt plaats op 3 vrijdagen van 09:30 uur tot 16:30 uur. 

Dag 1: vrijdag

Dag 2: vrijdag

Dag 3: vrijdag

Lokatie

0318 SmartOffice

Schietboom 2, 3905 TD Veenendaal

Er zijn maximaal 12 plaatsen!

Aanmelden

Je kunt je aanmelden met onderstaand formulier.

Als je meer informatie nodig hebt, neem dan contact op via 06 - 45669074. Een mail sturen naar info@richtinggevers kan ook. We nemen dan binnen 24 uur contact met je op.

Effectief Communiceren voor IT professionals

Schrijf je snel en eenvoudig in met onderstaand formulier.